Τα τρόφιμα συντήρησης θα πρέπει γενικότερα να τα διατηρούμε τους 5 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες εντός του ψυγείου δεν είναι σε όλα τα σημεία η ίδια. Επομένως, θα πρέπει να γίνει εκτενέστερη ανάλυση του τρόπου με τον οποίο ιδανικά θα πρέπει να τοποθετούμε τα προϊόντα μας στο ψυγείο έχοντας ως βάση τους 5ο C.

 

Στα συρτάρια που βρίσκονται χαμηλά στο ψυγείο και οι θερμοκρασία φτάνει έως και 10ο C, είναι καλό να διατηρούμε τα λαχανικά και τα φρούτα μας. Τα φρούτα μπορούμε να τα τοποθετούμε στα συρτάρια χωρίς σακούλα, ενώ τα λαχανικά γενικότερα χρειάζονται υγρασία και κρύο και επομένως θα πρέπει να βρίσκονται σε πλαστικές σακούλες καλά κλεισμένες.

 

Στο χαμηλότερο ράφι, πάνω από τα συρτάρια η θερμοκρασία είναι περίπου 2ο C, πρόκειται για το πιο κρύο σημείο του ψυγείου μας. Εκεί πρέπει να τοποθετούνται το νωπό κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι, καθώς αποτελούν πολύ ευπαθή ομάδα τροφίμων, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει εστία μόλυνσης για άλλα τρόφιμα. Τοποθετώντας στο χαμηλό ράφι μόνο τέτοιου είδους τρόφιμα, δεν κινδυνεύουν τα άλλα μας τρόφιμα να «λερωθούν» από τυχόν ζωμούς των κρεάτων.

Στο μεσαίο ράφι, το οποίο έχει θερμοκρασία 4-5ο C συντηρούμε τα γαλακτοκομικά (αβγά, γάλα, τυρί), τα αλλαντικά, τα ήδη μαγειρεμένα φαγητά, καθώς και τα προϊόντα που πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους, όπως αναγράφεται και στις ετικέτες τους. Στα τρόφιμα αυτά, θα πρέπει να τηρείται ρητά η ημερομηνία λήξης και να μην καταναλώνονται μετά το πέρας αυτής. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε στο υψηλότερο μας ράφι, με θερμοκρασία περίπου στους 8ο C.

Στην πόρτα του ψυγείου, αλλά και στις θήκες που υπάρχουν σε αυτές ψηλά οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες (10-15ο C). Εκεί, προτιμούμε να τοποθετούμε τρόφιμα, τα οποία απαιτούν ελαφριά ψύξη, όπως κύβους, μουστάρδα και βούτυρα.